<3 RESEPI TAPAI PULUT <3
BAHAN-BAHAN :-
● 1 kg beras pulut● 1 biji ragi manis (dijemur)
● Daun pisang secukupnya
CARA-CARANYA :-
- Cuci beras pulut bersih-bersih kemudian ditanak sehingga masak. Setelah itu, angkat dan sejukkan di dalam sebuah talam yang bersih dan kering.
- Hancurkan ragi sehingga halus. Kemudian taburkan pada pulut tadi. Sarungkan tangan anda dengan plastik bersih. Kemudian balik-balikkan pulut dan gaul sehingga rata.
- Sediakan sebuah pasu tanah kecil/bekas yg sesuai. Alas dalam pasu/bekas dengan daun pisang yang bersih. Setelah itu, masukkan pulut tadi dengan sehelai daun pisang. Tutup pasu/bekas dengan penutupnya, kemudian balutkan dengan kain kemas-kemas. Tapai pulut ini boleh dimakan selepas tiga hari.
No comments:
Post a Comment