<3 RESEPI AYAM GOLEK <3
BAHAN-BAHAN UNTUK PERENCAH AYAM :-
- 3 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
- 1 sudu besar lada hitam tumbuk
- 2 sudu besar madu
- 1 ketul kiub ayam Knorr
- 2 sudu besar gula pasir @ gula perang
- 2 sudu besar herba campuran
- 1 1/2 sudu teh garam halus
- Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan-bahan diatas
- Sedikit mentega
CARA-CARANYA :-
- Campur kesemua bahan-bahan diatas dengan sedikit air dan kisar.
- Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan di dalam ayam yang telah dibersihkan.
- Perap selama 1 1/2 jam @ 3 jam
- Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang.
- Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
- Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
BAHAN-BAHAN UNTUK SOS LADA HITAM :-
- 1 1/2 cawan stok ayam@daging
- 1/2 cawan susu segar - nak kurangkan pun boleh
- 4-5 sudu serbuk lada hitam
- Sedikit batang salery - dicincang
- 1/2 biji bawang besar - dicincang
- 2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yang dikehendaki
- 1 sudu sos tiram
- 1 sudu mentega/marjerin
- 1/2 tin cendawan butang - dihiris
- 2 sudu besar tepung gandum - bancuh dengan air
- Garam dan gula - jika perlu
CARA-CARANYA :-
- panaskan stok ayam, susu segar, bawang dan juga batang salery. didihkan.
- Kemudian tapis. buang bawang dan juga salery. kalau tak nak tapis pun takpe. didihkan semula.
- Kemudian masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang.
- Selepas itu masukkan garam dan gula mengikut citarasa anda.
- Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum untuk mendapatkan kepekatan yang dikehendaki.
No comments:
Post a Comment