<3 PUDING BUAH-BUAHAN BERKASTAD <3
BAHAN UNTUK PUDING :
● 1 cawan tepung kastard● 4 cawan air
● 1/2 cawan gula pasir (guna 3/4 cawan)
CARA-CARANYA :
- Larutkan gula pasir bersama air dalam periuk dan kemudian masukkan tepung kastard.
- Masak di atas api yang sederhana dan kacau sehingga menjadi pekat dan berkilat.
- Tuang ke dalam bekas acuan atau pun loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu (supaya mudah untuk mengeluarkan puding itu nanti).
- Biarkan hingga sejuk sedikit kemudian simpan dalam peti sejuk.
BAHAN UNTUK KUAH :
● 1 tin susu cair● 1 tin besar mix fruits cocktail
● 1 1/2 tin air masak
● 4 sudu besar gula pasir
● 1 sudu teh esen vanila (optional)
CARA-CARANYA :
- Campurkan semua bahan kedalam periuk.
- Kacau sebentar dengan api yang kecil untuk melarutkan gula (tak perlu hingga mendidih).
- Tutup api dan setelah sejuk masukkan dalam peti sejuk.
- Hidangkan puding dalam keadaan sejuk.
- Untuk menghidangkan, masukkan puding ke dalam mangkuk dan tuangkan kuahnya. Hidangkan sejuk sejuk.
No comments:
Post a Comment