<3 RESEPI CHOCOLATE INDULGENCE CAKE <3
BAHAN KEK :
- 2 cwn gula
- 1 3/4 cwn tepung
- 1 cwn serbuk koko
- 1 1/2 sudu teh baking powder
- 1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 2 biji telur
- 1 cwn susu cair
- 1/2 cwn minyak
- 2 sudu teh esen vanilla
- 1 cwn air
CARA-CARANYA :
- Campurkan bahan kering,gaul sebati.
- Putar telur dan gula hingga kembang.
- Masukkan susu,air,minyak dan esen vanilla,putar sebati.
- Masukkan bahan kering tadi gaul sebati.
- Alas loyang dengan kertas minyak.
- Sediakan 4 loyang dan tuang adunan sama banyak.
- Bakar 170'c selama 20 minit setiap loyang. ( ikut oven msng2 )
- Biarkan 10 minit sejuk baru keluarkan dari loyang.
BAHAN MOUSSE PUTIH :
- 1 sudu teh gelatin
- 1 sudu besar air panas
- 1 cwn coklat putih
- 1 1/2 cwn whipping cream
CARA-CARANYA :
- Larutkan gelatin bersama air panas,biarkan 5 minit.
- Cairkan coklat cara double boiler.
- Campurkan coklat dan gelatin,gaul sebati.
- Putar whipping cream hingga lembut.
- Tuang coklat dalam whipping cream, gaul sebati.
BAHAN BLACK MOUSSE :
- 1 sudu teh gelatin
- 1 sudu besar air panas
- 1 cwn coklat
- 1 1/2 cwn whipping cream
CARA-CARANYA :
- Larutkan gelatin bersama air,biarkan 5 minit.
- Cairkan coklat cara double boiler.
- Campurkan coklat dan gelatin,gaul sebati.
- Putar whipping cream hingga lembut.
- Tuang coklat dalam whipping cream,gaul sebati.
BAHAN COKLAT GANACHE
- 1 cwn coklat masakan
- 1 cwn whipping cream
CARA-CARANYA :
- Cairkan coklat cara double boiler.
- Putar whipping cream hingga lembut.
- Tuang coklat dalam whipping cream,gaul sebati.
CARA MELAPIS :
- Ambil 1 keping kek tuang sedikit white mousse,ratakan.
- Ambil 1 keping kek lagi tuang pula black mousse,ratakan.
- Ulang langkah yg same hingga siap.
- Bila dah siap tuang black mousse pada seluruh badan kek.
- Akhir sekali curah coklat ganache pada seluruh badan kek.
- Simpan dalam peti sejuk 15minit.
No comments:
Post a Comment