<3 RESEPI BISKUT SEMPERIT RANGUP <3
BAHAN-BAHAN :-
- Buttercup – 375g (1 ½ blok )
- Tepung gandum – 1 ½ cawan
- Tepung kastard – 1cawan
- Teung jagung – 2 ½ cawan
- Kuning telur – 3 biji
- Esen vanilla – 1 sudu kecil
- Gula – 1 1/2 cawan
CARA-CARANYA :-
- Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius
- Ayak tepung jagung, kastard, gandum supaya tepung tidak berbiji.
- Pukul mentega dan gula (tidak perlu sampai kembang )
- Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau rata menggunakan spatula atau senduk.
- Masukkan campuran tepung ke dalam campuran di atas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut menggunakan tangan.
- Masukkan ke dalam acuan semperit dan tekan sepnjang 4 cm di atas dulang pembakar ataupun mengikut kreativiti masing-masing.
- Bakar di dalam ketuhar bersuhu yang diberikan diatas selama 15 hingga 20 minit.
- Sejukkan dan siap untuk dihidang dan simpan dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment