<3 RESEPI IKAN MASAK 3 RASA <3
BAHAN-BAHAN :-
- 1 ekor ikan siakap - (boleh kukus atau goreng)
- 100 ml air - boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih (jika ikan dikukus)
- 2 sb minyak - untuk menumis
- Garam secukupnya
BAHAN CINCANG HALUS :-
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 3 cm halia muda
- 2 biji cili merah
BAHAN DIHIRIS HALUS :-
- 1/2 kuntum bunga kantan
- 2 helai daun limau purut
- 4 - 5 biji cili padi
BAHAN SOS :-
- 2 sb cili kisar
- 1 sb sos tomato
- 2 sb sos cili
- 2 sb sos plum - guna sos ikan
- 2 sb gula pasir
- 1 sb jus limau nipis/lemon
- 1 sk kicap manis
CARA-CARANYA :-
- Sediakan kukusan. Jika kukus, lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit. Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
- Kukus hingga ikan masak. Atau jika digoreng, lumur dengan garam kunyit dan digoreng garing.
- Sementara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak. Tumiskan bahan bahan cincang selama 1 minit.
- Masukkan cili kisar dan goreng sehingga cili agak masak sebelum dimasukkan bahan-bahan sos lain yang telah disatukan dalam mangkuk. Kacau rata rata.
- Setelah mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam secukup rasa.
- Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan yang telah dikukus atau yang telah digoreng.
- Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih panas panas.
No comments:
Post a Comment