<3 RESEPI SUP AYAM BEREMPAH <3
BAHAN-BAHANNYA :
● 1 ekor ayam muda - dibersihkan & dibiarkan seekor; diperasakan● Garam & lada sulah secukup rasa
● 1 sudu minyak makan
● 7 ulas bawang merah - dihiris halus
● 1 sudu lada hitam
● 5 ½ cawan air
● 2 batang lada merah - dihiris menyerong
● 2 batang lada hijau - dihiris menyerong
● 2 tangkai daun sup - dicincang halus
● 1 tangkai daun bawang - dicincang halus
BAHAN TUMBUK :
● 3 ulas bawang putih● 1 hiris halia
● 2.5 belacan - dibakar
CARA-CARANYA :
- Pijarkan minyak di atas api yang sederhana dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan bawang merah,lada hitam,ayam yang telah diperasakan dan 1/2 cawan air. Masak denagan bertutup selama 5-10 minit, dengan mengacaunya selkali-sekala.
- Masukkan air selebihnya dan lada. Bubuhkan serbuk perasa secukup rasa. Biarkan hingga mendidih, kemudian kecilkan api dan didihkan perlahan-lahan selama 20 minit. Balikkan ayam dan teruskan memasak hingga ayam menjadi cukup empuk. Sesuaikan rasanya dan angkat dari api.
- Keluarkan ayam dan potongkan besar-besar. Letakkan dalam mangkuk-mangkuk sup yang berasingan. Tuangkan sup ke atasnya dan taburkan dengan bahan-bahan selebihnya. Siap
No comments:
Post a Comment