<3 RESEPI KUIH NAGASARI PISANG <3
BAHAN-BAHAN ( 10 orang )
● 10 ulas pisang nangka (Dipotong serong)● 1 bungkus tepung beras (500gm)
● 1 biji santan kelapa
● 500ml air
● 2 sudu garam
● 4 sudu gula pasir
● 5 helai daun pandan
● daun pisang secukupnya
CARA-CARANYA :
- Campurkan tepung beras,gula,garam,santan,kacau rata dan tapis ke dalam periuk. Kacau jgn berhenti bagi mengelakkan ia hangus/garing dibahagian bawah. Tambah daun pandan dan masak hingga pekat.
- Ambil sekeping daun pisang dan letakkan 2 sudu makan adunan, letakkan sekeping pisang dan letakkan lagi dengan 1 sudu makan adunan, ratakan dan bungkus kemas2.
- Kukus hingga masak lebih kurang 25-30 min.
- Sejukkan kuih dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment