<3 RESEPI DAGING MASAK GULAI KAWAH <3
BAHAN-BAHAN :-
- 4 sudu besar minyak
- 500g daging dihiris nipis
- 300 g daging tetel - dipotong kecil (saya tambah)
- 500 ml santan - saya guna 600ml
- 2 sudu besar kerisik kelapa
- 2 sudu besar gula perang
- 2 keping asam keping
- 3 biji kentang dipotong dadu besar(saya tambah)
- 6-7 batang kacang panjang - dipotong panjang (saya tambah)
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 biji bunga cengkih
- 2 biji bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 1-2 cawan air (ikut nak pekat atau cair)
- 8 helai daun kari
- Garam secukup rasa
BAHAN PES REMPAH (DISKISAR) :-
- 2 - 3 sudu makan cili kering kisar
- 2 sudu besar rempah kari daging (saya guna 4 sudu besar)
- 6-7 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci halia
- 1 inci lengkuas
CARA-CARANYA :-
- Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi. Kemudian masukkan bahan pes rempah yang dikisar. Masak sehingga naik bau dan pecah minyak.
- Kemudian masukkan daging dan masak sehingga daging kecut dan mesra. Tambahkan juga sedikit air.
- Masukkan santan, kerisik dan garam secukup rasa. Masukkan juga gula perang.
- Masukkan kentang dan reneh seketika sehingga daging dan kentang lembut.
- Akhir sekali masukkan asam keping, dan kacang panjang. Masak sehingga mendidih dan siap!
Jika suka boleh renehkan lagi sehingga kuah pekat.
No comments:
Post a Comment