RESEPI KETAM TUMIS TOMYAM


<3 KETAM TUMIS TOMYAM <3

BAHAN-BAHANNYA :-


  • 2 ekor ketam - dibelah dua, ketuk jarinya hingga retak atau pecah sikit2 supaya senang budak2 makan.
  • Garam
  • Lada sulah
  • Tepung jagung  
  • 2 ulas bawang merah-tumbuk #
  • 3 ulas bawang putih-tumbuk #
  • Sehiris halia-tumbuk #
  • 2 batang serai-ketuk
  • 3-4 helai daun limau purut
  • Cili padi-potong secukupnya ikut kepedasan
  • 1 tangkai daun ketumbar- hiris
  • 1 tangkai daun bawang-hiris
  • 1 kiub tomyam- Cik Wan guna Knorr
  • 3 sudu sos tiram 
  • 2 gelas air
  • 1 biji telur
  • 1/2 sudu kecil gula

* garam tak letak sebab kiub tomyam dah cukup masin (boleh tambah garam jika suka)
( # = tumbuk bersama )

CARA-CARANYA :-


  1. Perap ketam dengan lada sulah dan garam. Taburkan tepung jagung dan goreng hingga masak. Toskan minyaknya.
  2. Keluarkan minyak dari kuali menggorengkan ketam tadi, dan tinggalkan sedikit untuk menumis.
  3. Mula2 tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
  4. Masukkan serai dan daun limau purut. Kacau sebentar.
  5. Masukkan sos tiram. Kacau lagi.
  6. Masukkan air, dan masukkan kiub tomyam. Kacau lagi.
  7. Masukkan potongan daun bawang dan 1/2 hirisan daun ketumbar.
  8. Masukkan ketam yang telah digoreng. Kacau.
  9. Masukkan gula. Kacau.
  10. Pukul telur sedikit dengan garfu, tuang kedalam kuali. Kacau supaya sebati dengan ketam.
  11. Taburkan potongan cili.
  12. Taburkan hirisan daun ketumbar.


No comments:

Post a Comment