<3 KETAM TUMIS TOMYAM <3
BAHAN-BAHANNYA :-
- 2 ekor ketam - dibelah dua, ketuk jarinya hingga retak atau pecah sikit2 supaya senang budak2 makan.
- Garam
- Lada sulah
- Tepung jagung
- 2 ulas bawang merah-tumbuk #
- 3 ulas bawang putih-tumbuk #
- Sehiris halia-tumbuk #
- 2 batang serai-ketuk
- 3-4 helai daun limau purut
- Cili padi-potong secukupnya ikut kepedasan
- 1 tangkai daun ketumbar- hiris
- 1 tangkai daun bawang-hiris
- 1 kiub tomyam- Cik Wan guna Knorr
- 3 sudu sos tiram
- 2 gelas air
- 1 biji telur
- 1/2 sudu kecil gula
* garam tak letak sebab kiub tomyam dah cukup masin (boleh tambah garam jika suka)
( # = tumbuk bersama )
CARA-CARANYA :-
- Perap ketam dengan lada sulah dan garam. Taburkan tepung jagung dan goreng hingga masak. Toskan minyaknya.
- Keluarkan minyak dari kuali menggorengkan ketam tadi, dan tinggalkan sedikit untuk menumis.
- Mula2 tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan serai dan daun limau purut. Kacau sebentar.
- Masukkan sos tiram. Kacau lagi.
- Masukkan air, dan masukkan kiub tomyam. Kacau lagi.
- Masukkan potongan daun bawang dan 1/2 hirisan daun ketumbar.
- Masukkan ketam yang telah digoreng. Kacau.
- Masukkan gula. Kacau.
- Pukul telur sedikit dengan garfu, tuang kedalam kuali. Kacau supaya sebati dengan ketam.
- Taburkan potongan cili.
- Taburkan hirisan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment