RESEPI PULUT PANGGANG



<3 RESEPI PULUT PANGGANG <3


BAHAN-BAHAN UNTUK PULUT :-


  • Beras pulut 
  • Santan kelapa
  • Garam secukupnya
  • Daun pandan

CARA MEMBUAT PULUT :-


  • Cuci beras pulut dan toskan (dengan menggunakan air suam)
  • Letak beras pulut dalam loyang
  • Masukkan santan dalam loyang itu
  • Masukkan garam dan daun pandan
  • Kacau sehingga larut garam dalam beras pulut yang bersantan itu
  • Kemudian masukkan dalam pengukus yang telah di didihkan airnya
  • Tutup penutup pengukus dan kukus hingga masak pulutnya

BAHAN-BAHAN UNTUK SERUNDING KELAPA :-


  • Kelapa parut
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Serai - diracik halus
  • Halia 
  • Cili kering - direbus
  • Udang kering - direndam
  • Jintan manis
  • Jintan putih
  • Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
  • Bancuhan air asam jawa
  • Serbuk kunyit - sedikit

CARA MEMBUAT SERUNDING KELAPA :-


  1. Blend bawang merah, bawang putih, serai, halia, udang kering, jintan manis, jintan putih dan cili kering yang telah direbus
  2. Tumis bahan yang diblend tadi hingga naik bau
  3. Masukkan kepala parut, serbuk kunyit, garam, gula, ajinomoto dan bancuhan air asam jawa
  4. Kacau hingga serunding menjadi kering dan ringan
  5. Angkat dan biarkan sejuk dahulu sebelum di letak pada pulut

BAHAN-BAHAN UNTUK SERUNDING IKAN :-


  • Ikan - direbus, buang tulang
  • Lada kering - direbus 
  • Halia
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Serai - racik halus
  • Garam, gula dan ajinomoto
  • Asam keping

CARA MEMBUAT SERUNDING IKAN :-


  1. Blend lada kering, halia, serai, asam keping, isi ikan, bawang merah dan bawang putih sehingga hancur
  2. Tuangkan bahan yang diblend tadi ke dalam kuali
  3. Masukkan garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
  4. Masak dengan menggunakan api sederhana
  5. Kacau hingga serunding masak dan kering
  6. Angkat dan sejukkan sebelum di letak pada pulut panggang

BAHAN-BAHAN UNTUK PULUT PANGGANG:-


  • Pulut - yang telah dikukus / dimasak
  • Inti serunding ikan/ serunding kelapa
  • Daun pisang - dipotong 4 segi panjang dan dilayur
  • Marjerin atau minyak masak
  • Lidi atau stapler

CARA MEMBUAT PULUT PANGGANG :-


  1. Daun pisang yang telah dipotong dan dilayur di letakkan di atas meja
  2. Sapukan marjerin atau minyak masak di atas permukaan daun pisang itu
  3. Ambil 2 sudu besar pulut 
  4. Ratakan di atas daun pisang tadi
  5. Ambil 1 atau 2 sudu makan serunding kelapa / serunding ikan 
  6. Letakkan di tengah-tengah pulut tadi
  7. Tutup inti pulut panggang dengan temukan kedua-dua hujung pulut supaya ia tertutup
  8. Gulungkan daun pisang dengan rapat 
  9. Sematkan hujung daun pisang dengan lidi atau staplerkan
  10. Letak pulut panggang di atas kuali leper 
  11. Bakar dengan api sederhana
  12. Balik-balikkan supaya pulut panggang dapat dimasak dengan sekata
  13. Dah pun siap ...

No comments:

Post a Comment